Suyun çirklənməsi, xüsusilə məişət çirkab sularının tez-tez xalq sağlamlığı və ətraf mühit üçün təhlükə yaradan yüksək miqdarda çirkləndirici maddələr ehtiva etdiyi inkişaf etməkdə olan ölkələrdə böyük bir ekoloji problemdir. Cassava qabığı və xitosan hidrojel məişət çirkab sularının təmizlənməsi üçün bioadsorbent kimi perspektivlidir, lakin onun qabiliyyəti və optimal istehsal temperaturu tam başa düşülməmişdir. Tədqiqatın məqsədi cassava qabığı və xitosan hidrojelinin xüsusiyyətlərini, hidrojelin optimal istehsal temperaturunu və hidrojelin məişət çirkab sularının təmizlənməsi üçün bioadsorbent kimi effektivliyini öyrənməkdir. Tədqiqat dörd mərhələdən ibarət idi: sellülozun sərbəst buraxılması, hidrojelin alınması, çirkab suların təmizlənməsi təcrübələri və məlumatların təhlili. Nəticələr 750c temperaturda sintez olunan xitosan hidrojelinin daha yüksək effektivliyə malik olduğunu və xitosan hidrojel qranulları üçlüyündən istifadə edərək məişət çirkab sularının təmizlənməsində optimal 88% nəticə əldə etdiyini göstərdi. İstilik istiliyinin artması ilə xitosan hidrojelinin çarpaz bağlanma dərəcəsi azaldı.
doi.org/10.32737/0005-2531-2024-4-93-103