Tədqiqat, müxtəlif sənaye tətbiqləri üçün zəruri bir cəhət olan qarışdırma qabında istilik ötürülməsinin əhəmiyyətinə yönəlmişdir. Bu proses kimyəvi reaksiyaların kinetikasına, qarışıqların keyfiyyətinə və sənaye proseslərinin ümumi fəaliyyətinə birbaşa təsir göstərir. Effektiv istilik ötürülməsi reaksiya şərtlərini optimallaşdırır, qabdakı temperaturun bərabərliyini təmin edir və qarışdırma prosesinin məhsuldarlığını artırır. Bu tədqiqatın əsas məqsədi anker tipli qarışdırma qabına nanohissəciklərin əlavə edilməsi ilə birlikdə qarışdırma qabının formasının hidrodinamik, istilik və nanofluidliyin enerji xüsusiyyətlərinə təsirini təhlil etməkdir. Qab divarının temperaturu yüksək səviyyədə saxlanılır, qarışdırıcının işi isə adiabatik hesab olunur. İlkin anda nanofluid aşağı temperatura malikdir. Qeyri-stasionar iki ölçülü laminar axın üçün hərəkət, davamlılıq və enerji tənlikləri sonlu element metodundan istifadə etməklə həll edilmişdir. Simulyasiya nəticələri göstərir ki, əsas mayeyə nanohissəciklərin əlavə edilməsi, əsas maye ilə müqayisədə qarışdırma çənində istilik ötürülməsində əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşma ilə nəticələnir. Bundan əlavə, qabın kvadrat şəklində istilik ötürülməsində azalma var. Nanohissəciklərin həcm nisbətinin artması ilə daha yüksək qarışdırma gücünün təmin edildiyi də qeyd edildi. Forma dəyişdikdə enerji istehlakında əhəmiyyətli bir azalma qeyd edildi. Bu nəticələr, minimum enerji istehlakı ilə istilik ötürülməsini optimallaşdırmaq üçün qabın formasını və nanohissəciklərin həcm hissəsini diqqətlə seçməyin vacibliyini vurğulayır.
doi.org/10.32737/0005-2531-2025-1-105-118